Skip to main content

Over: “Verbijstering”

By 17 maart, 2014januari 17th, 2017"klik" op pagina titel om te openen.

Kopieerbeveiliging: dat woord komen we steeds vaker tegen, en wat jammer is, ook in de kunsten.
Met de cursisten deed ik vaker een kunstmarkt, het idee daarachter: Leer je werk te verdedigen en te verkopen.
De laatste jaren gebeurde het vaker dat een “potentiële klant” dan een foto wilde nemen van een werk om nog eens over de eventuele koop na te denken.
De cursisten gingen daar graag in mee en zagen het vaak als compliment: een eventuele koper die interesse had in hun werk.
Die “potentiële koper” werd natuurlijk nooit meer terug gezien, wat wel opviel: het jaar daarna op diezelfde kunstmarkt stonden dan weer werkjes die verdacht veel leken op de gefotografeerde werken van het jaar daarvoor.
Kijk naar de muziek-industrie, hoe ouder we worden hoe vaker we de hits uit het verleden in een ander jasje langs horen flitsen, denk aan re-make van films, zelden wordt het beter dan het origineel, zelfs in de wetenschap wordt het werk van anderen overgeschreven.
Bovenstaand gebeurt naar mijn mening veel  te veel, en veel te vaak, en komt niet ten goede aan de creativiteit van de mens in het algemeen.
Ik verbaas mij hierover, iedereen die kopieert van een ander doet zichzelf weinig goeds en als we onze creativiteit niet gebruiken zal deze doven als een kaars in de wind.
Als stil protest besloot ik een beeld hierover te ontwerpen, het werd een filosofisch zelfportret waarmee ik mijn eigen verbijstering over bovenstaand en andere zaken tot uitdrukking wilde brengen.

astonished - kopie

“Bewildered”
Unicaat/Brons
H 30 cm