Skip to main content

 Het Rotondeproject

Atelier de Groot rotondeproject_002_Small

 

 

“Ontworsteling aan de mergel”

De motivatie bij het ontwerp:

Op een stevige bronzen zuil van grove, geschelpte mergel staat een langgerekte 3 meter hoge bronzen sculptuur. De bronzen figuren vormen een hechte groep, een samenleving die in deze grote open vlakte elkanders steun zoekt en letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden is.

“Ontworsteling aan de mergel” is opgebouwd uit mergel en brons. Beide materialen hebben zowel een natuurlijke als symbolische verbondenheid met de omgeving en zijn volledig in harmonie met het plateau. de weersinvloeden zullen na verloop van tijd ook dit beeld tekenen. Hierdoor zal de landschappelijke binding enkel nog toenemen. Net als bij de uit mergel opgetrokken bebouwing van Sibbe en Valkenburg zal ook de mergelzuil verweren tot de zo karakteristieke donkergele steen. Regen en wind bezorgen de bronzen sculptuur op termijn een groene glans van dichterlijke schoonheid waarmee het Limburgs volkslied eikenhout bezingt.

Mergel is de solide basis voor een gemeenschap die “uit de berg” naar boven komt en zich dus aan die mergel ontworstelt. De gemeenschap van Sibbe vormt zo een hechte en dus ook gesloten eenheid die zich letterlijk boven op de mergel gevestigd heeft en haar bestaansrecht, zeker in het verleden, voor een groot gedeelte ontleent aan de winning van die mergel. Ondanks de teloorgang van die mergelwinning heeft deze gemeenschap haar eigenheid goed weten te bewaren. De perfecte drie dimensionaliteit van het beeld zorgt ervoor dat het vanuit alle vier de toegangswegen een gelijkwaardige aanblik biedt. De slanke structuur van “Ontworsteling aan de mergel” belemmert vanuit geen enkele hoek het zicht waardoor een overzichtelijke verkeerssituatie gegarandeerd blijft.

Het Rotondeproject (1999-2000)  

De gemeente Valkenburg nodigde een aantal kunstenaars uit een ideeschets te maken voor een kunstwerk op de rotonde Daalhemerweg-Sibberweg-Smitserweg-Dorpsstraat. Uit de inzendingen koos een werkgroep drie kunstenaars die de opdracht kregen een maquette te maken. Dieter was één van die drie. Helaas is de keuze van de werkgroep voor de uiteindelijke realisatie niet gevallen op Dieter’s ontwerp…

Oordeel zelf of die keuze al dan niet terecht was.