Skip to main content

Portretkunst?

By 6 januari, 2014maart 18th, 2014"klik" op pagina titel om te openen.

Het gebeurd regelmatig dat bezoekers van de werkplaats een portret staan te bewonderen en roepen “dit is kunst”, helaas deel ik die mening niet en voel dan ook de noodzaak te reageren.
Volgens mij zijn alle technieken, 2 of 3 dimensionaal, die gebruikt worden om een kopie van een realiteit te realiseren een uiting van vakmanschap.
Natuurlijk, de een doet dat “kunstiger” dan de ander maar dat neemt niet weg dat het volgens mij onder bovenstaande noemer  behoord.
Kunst behoort de realiteit te overstijgen……..en dus komen we bij een van mijn geliefde uitdrukkingen: “Kunst KAN ontstaan NA vakmanschap”.
De afgelopen jaren heb ik nogal wat mensen, openingen en werk gezien, en een veel gehoorde opmerking was ” iedereen is kunstenaar” of “alles is kunst”, als ik dan iets dieper op een werk of opmerking inging werd mij duidelijk hoe groot de behoefte om erkend te worden als kunstenaar voor velen, gespeend van elke vorm van vakmanschap of opleiding is.
Het gebeurde zelfs in mijn eigen werkplaats, na 10 uurtjes werken (zeg 3 les-delen) werd mij dood serieus gevraagd of de betreffende zichzelf nu eindelijk kunstenaar kon noemen…tja.

orginelen
Maar terug naar het vakmanschap.
Door de jaren heen heb ik met veel plezier portretten gemaakt, vooral de persoonlijke sessies vind ik het meest interessant, het 1 op 1 werken met de geportretteerde, het directe contact.
De spanning om een gelijk of een karakter te pakken te krijgen, de bijbehorende gesprekken.
Maar ik moet u eerlijk bekennen, het zou nooit in mijn hoofd opkomen om dat kunst te noemen.