Skip to main content

In the pipeline: hout.

By 16 april, 2014december 21st, 2014"klik" op pagina titel om te openen.

Hout…..wat een geweldig materiaal.
We gebruiken het als verwarming, ik maak er sculpturen van (die ik dan soms ook weer in de fik zet), en beweeg mezelf graag in de bossen waar het vandaan komt.
De plannen waren om ook dit jaar weer de kettingzaag ter hand te nemen om te proberen iets moois te maken deze zomer, en ik had een stam besteld bij een jongeman hier in de buurt, het zou Essenhout zijn deze keer.
1.70 m bij +/-  60 cm, de stam zag er recht en goed uit.
De bedoeling was dat hij eind maart begin april gekapt zou worden i.v.m. de sapstromen die beginnen te stijgen met het voorjaar in aantocht.
Helaas liep het anders, de jongeman was niet bekend met het begrip “een man een woord” en zoals het er uitzag kon ik mijn kettingzagen weer opbergen, geslepen en gesmeerd.
Maar, redding komt soms uit vreemde hoeken…….
Zeker moment werd ik uitgenodigd door buurtbewoner Joep, de vroegere smid van het dorp, die vernomen had over mijn zoektocht naar de bever, om eens met hem mee te gaan, wat ik natuurlijk graag aannam.
Wat bleek: Joep de smid was betrokken bij het uitzetten ( hij noemde het poten) van een koppel Oost-Duitse bevers die waren gevangen en uitgezet rond 1999/2000
Hij liet mij het water zien waar dat ooit gebeurde en vertelde mij dat het een oude klei afgraving was die daarna werd omgevormd tot vijver, al vertellende liepen wij om dat water en zagen¬† een aantal boomstammen liggen, waarop ik riep : die zijn voor mij……
De boom was gekapt door gemeentewerkers omdat deze was aangeknaagd door de bever, en dus een eventueel gevaar voor wandelaars.
De zagers en hun voorman waren hun spullen aan het opruimen, waarop Joep een gesprek met hun aanging, de voorman was een bekende van de smid en na enig heen en weer gepraat werd ik de nieuwe eigenaar van 3 stammen grauwe abeel ook wel bekend als zilverpopulier.

P4160396
Het transport deed ik met behulp van een buurman en mijn lief op de manier zoals de oude Egyptenaren hun blokken verplaatsten: met een touw en 3 ronde klossen.
Ze liggen nu in the pipeline, en wachten op hun beurt……….